Szwedzkie ciasteczka maślane z migdałami

Pyszne, kruche ciasteczka, szybkie w przygotowaniu. 
Przepis pochodzi z książki "Fika" z IKEI oryginalny tytuł ciasteczek to Bondkakor. 











































Składniki: (około 40 sztuk)

100 g masła o temperaturze pokojowej
1 dl cukru
1 łyżka syropu glukozowego
35 g migdałów
2 i 1/4 dl mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Wymieszaj masło, cukier i syrop na gładką masę. Obierz migdały, pokrój na małe kawałki. Do miski wsyp migdały, dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszaj całość. Następnie połącz obie masy i ugniataj ciasto na gładką masę. Wyjmij ciasto na blat i uformuj wałek o średnicy około 3 cm i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Włącz piekarnik na 200° C. Wyjmij ciasto z lodówki, połóż na deskę i pokrój nożem na krążki około 1 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż małe krążki, zrób odstępy pomiędzy ciasteczkami, żeby się nie skleiły.  Piecz na środkowej półce w piekarniku około 6-8 minut. Pozwól wystygnąć ciasteczkom na blasze lub na kratce. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj