Tarta ze szpinakiem i szynką na spodzie z kaszy jaglanej

Długo się przymierzałam do upieczenia tarty z kaszą jaglaną. Spróbowałam i muszę przyznać, że efekt i smak mnie bardzo zaskoczył. Mogę polecać śmiało i przepis puszczać w świat :) Przepis mojego autorstwa :)












































Forma: 27 cm

Składniki:
250 g ugotowanej kaszy jaglanej ( 1 szklanka kaszy = 5 szklanek kaszy ugotowanej, czyli 750 g) 
2 jajka
4 łyżki sera żółtego starkowanego lub parmezanu
sól, pieprz, zioła

200 g szynki
150 g szpinaku mrożonego
3 jajka
250 ml śmietany 15%
1½  dl sera żółtego starkowanego
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną: 1 szklankę kaszy jaglanej (250 ml) przepłucz na sitku najpierw zimną wodą z kranu, a następnie przelej wrzątkiem dokładnie, kilkanaście sekund. Wsyp kaszę do garnka i zalej 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaj szczyptę soli. Od momentu zagotowania gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, około 15 minut, nie mieszaj. Następnie odstaw z ognia na 10 minut. Zdejmij przykrywkę. Gotowe. 



Uwaga: 1 szklanka kaszy nieugotowanej wystarcza na 3 spody, można mrozić ugotowaną kaszę, smakuje równie dobrze po odmrożeniu jak świeża. 


Upieczony spód


Jak kasza lekko przestygnie odmierz 250 g czyli 1/3 całości, wsyp do miseczki i dodaj 2 jajka oraz 4 łyżki sera starkowanego na tarce, wymieszaj dokładnie. Dodaj przyprawy. Formę do tarty wysmaruj margaryną i wlej masę. Delikatnie rozłóż, równomiernie, aż po brzegi. Piecz w 200° C  na środkowej półce w piekarniku około 15 minut. 








W tym czasie przesmaż szynkę, pokrojoną w paseczki na patelni, dodaj szpinak, przypraw. Masę wlej do miski, jak lekko przestygnie, dodaj 3 jajka, 250 ml śmietany oraz 1½  dl sera żółtego starkowanego, przypraw do smaku. Masę wlej na podpieczony spód i piecz w 180° C  około 35 minut, aż góra tarty lekko się przyrumieni. Gotowe. Tartę podawaj z miksem sałat, rukolą. Smacznego!














4 komentarze:

  1. Dotychczas jadłem tylko tartę z łososiem, ale niebawem skosztuje twojego szpinakowego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Ale ze mnie masochista - siedzę głodny w pracy i czytuje sobie kulinarne blogi. ;>

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj