Uszka do barszczu wigilijnego

Jak co roku na Wigilię, zajadamy się barszczem i pysznymi uszkami z farszem grzybowym. Uszka są dość pracochłonne, ale przygotowuje się tylko raz w roku, więc można się poświęcić ;) To jest też fajne zajęcie dla wszystkich członków rodziny, wtedy się rozmawia i słucha kolęd w tle.W moim domu rodzinnym przygotowuje się pierogi i uszka jednego dnia z tego samego ciasta. Oczywiście ilość pierogów i uszek jest uzależniona od ilości gości wigilijnych. Przepis rodzinny. 






























Składniki:
Nadzienie:  ( na około 35 uszek) 
15 g grzybów leśnych, suszonych
1 cebula
olej lub oliwa z oliwek do smażenia

sól, pieprz


Ciasto: ( na 70 sztuk pierogów oraz 35 sztuk uszek do barszczu)
700 g mąki pszennej
2 jaja

½ łyżeczki soli
250 ml wody letniej


Sposób przygotowania:

Nadzienie: Grzyby wsyp do miseczki, zalej zimną wodą, odstaw na 6 godzin lub  zostaw na noc. Następnego dnia nie wylewaj wody, bo właśnie w niej będą się gotowały. Do małego garnka włóż grzyby i zalej tą wodą, w której były i zacznij gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 - 40 minut.  
Cebule obierz i pokrój w kosteczkę, przesmaż na patelni na oleju lub oliwie. Grzyby odcedź, dodaj ostudzoną cebulę oraz dopraw do smaku. Farsz jest już gotowy.  

Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób stożek na środku wbij jajka, dodaj sól, wodę i zagnieć. Możesz użyć miksera kuchennego z hakiem: wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj sól, zacznij mieszać na prędkości 2 i dolewaj powoli wodę.  

Wyrobione ciasto podziel na kilka części, weź kawałek, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część wałkuj dość cienko i małą szklaneczką wykrawaj krążki o średnicy 4,5 cm. Na środek krążka nakładaj łyżeczką nadzienie, składaj na pół, zlep brzegi. Uważaj, żeby nadzienie nie dostało się między brzegi, bo wtedy uszka pękają i rozgotowują się podczas gotowania. Zlepione uszka układaj na desce posypanej mąką i przykryj bawełnianą ściereczką, aby nie obsychały. Jeśli chcesz zamrozić to zamroź najlepiej na tej samej tacce na której układałaś/eś. Po 40 minutach wyjmij z zamrażarki i przełóż do plastikowego pojemnika, lub woreczków foliowych i włóż z powrotem. 

Gotowanie uszek: zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Uszka wrzucaj partiami do wrzątku, zamieszaj łyżką i przykryj. Od momentu wypłynięcia, zdejmij pokrywkę i gotuj 1 - 2 minuty, w zależności od grubości ciasta. Wybieraj łyżką cedzakową na cedzak, odsącz i wykładaj na talerze. Smacznego! 




















          Wytrawne potrawy wigilijne 2016


2 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj