Kompot z suszu

To tradycyjny polski kompot, który jest serwowany do wieczerzy wigilijnej w moim domu. Dobrze gasi pragnienie, zawiera witaminę A, B, C oraz żelazo i potas. Jest doskonały na trawienie. Przepis rodzinny. Przygotowanie kompotu jest bardzo proste, a smak nieziemski, wypróbujcie. 



























Składniki: (2 - 3 litry napoju)
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych jabłek 
100 g rodzynek
1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny lub z całej


Sposób przygotowania:
Suszone owoce wrzuć do dużego garnka, zalej 2 litrami wody. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier lub miód, oraz wlej sok z cytryny. Wymieszaj kompot i spróbuj, może potrzebuje większej ilości cukru.  Kompot najbardziej smakuje ostudzony, ale jeśli jego smak jest za intensywny, to rozcieńcz go przegotowaną wodą. 



















2 komentarze:

  1. U mnie w domu kompot z suszu to stała pozycja w menu. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie, żebym musiała czekać do wigilii... ;P Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj