Chłodnik

Moja ukochana zupa latem, szczególnie w upały. Przepis mojego autorstwa.



















Składniki: ( 3- 4 osoby)
1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
2 kostki bulionowe warzywne
1 szklanka wody
sok z ½ cytryny
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 
duża garść posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 mały ogórek lub pół dużego
+ 2 jajka ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:
Botwinę i buraczki opłucz. Buraczki obierz cienko i pokrój w kostkę. Botwinę posiekaj i wrzuć do garnka, dorzuć buraczki, całość zalej szklanką wody, dodaj kostki warzywne i duś około 15 minut, pod przykryciem. Pod koniec gotowania wlej sok z cytryny, wtedy zupa nie straci koloru. Odstaw do ostygnięcia. Wlej jogurt oraz śmietanę, wymieszaj. Dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz ogórek pokrojony w kostkę, całość wymieszaj. Dodaj sól do smaku. Chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin. Zupę podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widok na tym zdjęciu przepiękny :) Oby i mój efekt końcowy przypominał danie ze zdjęcia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj