Bezy

Bezy to smak mojego dzieciństwa, są słodkie i kruche. Zazwyczaj piecze się je przy okazji innych ciast do których używa się tylko żółtek, a białka zostają. Tak też bywa i w mojej kuchni. Przepis rodzinny.







Składniki:
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ubij białka w mikserze na wysokich obrotach, dodaj szczyptę soli. Jak już białka będą sztywne, czyli jak odwrócisz miskę i nic z niej nie wyleci, zacznij dodawać powoli cukier puder po kilka łyżek na raz, cały czas ubijając. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową nałóż do rękawa z ozdobną końcówką i delikatnie wyciskaj na papier, na koniec włóż końcówkę w środek bezy i szybko wyjmij, wtedy powstanie taki stożek. Piecz na środkowej półce piekarnika w temperaturze 110° C około 60 - 75 minut. Smacznego!  



4 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj