Pasztet z indyka ze śliwkami

Myślę, że ten przepis przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom pasztetu. Wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakował. Przepis pochodzi od mojej mamy. 





























Składniki:
4 duże szyje z indyka lub 6 małych
bulion warzywny (marchew, pietruszka, seler)
ziele angielskie
kilka liści laurowych
sól
300 g wątróbki z kurczaka lub indyka
pieprz
 majeranek
1 szklanka bulionu
1 jajko
3 łyżki tartej bułki zamoczonej w  ½ szklanki rosołu
5 g gałki muszkatołowej
200 g śliwek suszonych np. kalifornijskich

Forma:
podłużna

Sposób przygotowania:
Ugotuj w dużym garnku szyje z warzywami: marchwią, pietruszką, selerem oraz przyprawami: listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, około 2-3 godzin, aż szyje będą miękkie i będą odchodziły od kości. Wyjmij szyje z rosołu  i oddziel od kości, wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Całe mięso zmiel w maszynce, następnie dodaj pieprz, majeranek, szklankę bulionu, jajko, bułkę tartą namoczoną wcześniej w ½ szklance bulionu oraz gałkę muszkatołową. Na końcu dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, włóż pasztet. Piecz w piekarniku w 180 °C około 60 - 70 minut, aż pasztet będzie lekko odchodził od ścianek i skórka będzie brązowa. Upieczony pasztet nakryj deską i odwróć do góry nogami i zdejmij papier, żeby pasztet mógł odparować. Po kilku minutach włóż w nowy papier. Gotowe. Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja VDomowy Wyrób

1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj