Schab ze śliwkami

Delikatne, kruche mięso podawane najczęściej na zimno w święta. Najlepiej smakuje z sosem porzeczkowym. Można jeść również na ciepło z ziemniakami i surówką w ciągu całego roku. Przepis pochodzi od mojej śp. babci Maryli oraz mojej mamy.





  






Składniki:
1,5 kg schabu
150 g śliwek suszonych
tymianek
majeranek
sól, pieprz
olej do polania


Sos porzeczkowy do mięs:
1 słoik mały przecedzonych porzeczek
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%

Połącz delikatnie wszystkie składniki. Gotowe!


Sposób przygotowania:
Schab umyj, wytrzyj w papier kuchenny. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz majerankiem, odstaw na jakiś czas. Sparz śliwki i dodaj do nich sól i pierz. Połóż schab na desce i wąskim, długim nożem zrób w środku otwór. Napełnij śliwkami, aż będą wychodzić z drugiej strony, polej delikatnie olejem. Włóż schab w rękaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C około 60 - 70 minut. Sprawdzaj co jakiś czas. Po wyjęciu z pieca, przetnij folię, żeby mięso "odpoczęło" czyli odparowało, wtedy będzie bardziej kruche. Podawaj z sosem porzeczkowym. Smacznego!






Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. zrobiłam sos porzeczkowy wg.Twojego przepisu-porzeczki przetarłam przez sito oddzielając pesteczki dodałam chrzan i śmietanę sos był bardzo rzadki wręcz lejący w smaku b.dobry,nie nadawał się do polania mięsa? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Porzeczki powinny być tylko przecedzone, czyli odsączone od soku- nie przetarte, może dlatego. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. faktycznie jest napisane w przepisie, że porzeczki mają być przecedzone-a więc tu tkwił mój błąd?zrobię jeszcze raz, bo w smaku pychotka-pozdrawiam rysiaa!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj