Galantyna z kurczaka z rodzynkami

Moja mama jest ekspertką, jeśli chodzi o przygotowanie galantyny.  Jest to danie wykwintne oraz dość czasochłonne. Przepis pochodzi od mojej śp. babci Maryli. Galantyna od lat pojawia się u nas na stole wielkanocnym, jest to część tradycji. Jej smak jest delikatny oraz lekko słodkawy, dzięki rodzynkom. Najlepiej podawać galantynę z sosem porzeczkowym :)





 


 Składniki:
1 cały kurczak około 1,5 kg + 1 pierś z kurczaka 
1 duży pęczek natki pietruszki
100 g rodzynek
sól, pieprz
1 łyżka cukru 

Sos porzeczkowy do mięs:
1 słoik mały przecedzonych porzeczek
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%

Połączyć delikatnie wszystkie składniki. Gotowe!

Sposób przygotowania:
Kurczaka wyluzuj czyli połóż na brzuchu, rozetnij skórę na plecach i delikatnie podważając palcem zdejmij skórę z kurczaka. Skórę z udek natnij wokół stawu i podważając palcem wyjmij udo z kością (bo będzie potrzebna później). Oddziel pozostałą część kurczaka od skóry, ale bez przecinania jej. Mięso oddziel od kości, również z udek i zmiel razem z dodatkową piersią z kurczaka. Skórę, skrzydełka i pałeczki posól od środka i zszyj nitką na grzbiecie, pozostawiając około 10 cm niezszytych. 




Do zmielonego mięsa dodaj pokrojoną zieloną natkę pietruszki oraz przepłucz na sicie gorącą wodą rodzynki. Dodaj sól i pieprz. Można mięso spróbować. Następnie włóż mięso do kurczaka, zszyj i uformuj go. Delikatnie posmaruj olejem z wierzchu, posyp pieprzem i odrobiną soli. Rozgrzej tłuszcz w brytfance, włóż kurczaka i przykryj. Piecz w 160 °C około 70 minut, następnie otwórz, polej wysmażonym tłuszczem i posyp cukrem. Piecz dalej około 5 minut już bez przykrycia. Galantynę podawaj z sosem porzeczkowym. Życzę powodzenia!


Wielkanocne Smaki - edycja IV


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj