Szwedzkie pierniczki z koniakiem - Pepparkakor

Pierwszy raz piekliśmy z mężem te pierniczki. Cudowny aromat unosi się w całym domu, chciałabym zatrzymać  go do wiosny :) Przygotowanie tych pierniczków zajmuje dwa dni. Pierwszego dnia przygotowuje się ciasto, a dopiero drugiego piecze. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"





























Zakwas buraczany do wigilijnego postnego barszczu

Jak jest 10 dni do  świąt, to czas zrobić domowy zakwas :) Receptura jest bardzo prosta i jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zachęcam do przygotowania :)





Szwedzkie pulpeciki jak z IKEI - Köttbullar

Szwedzki przysmak, gości na moim stole dość często. Mąż lubi, bo to jego smak dzieciństwa. Ja przekonałam się do nich parę lat temu. Te pulpeciki są już przygotowane na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Czekają w zamrażarce. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, ale efekt wyśmienity. Polecam! 
W Szwecji te pulpeciki jada się w I dzień świąt na obiad razem z zapiekanką ziemniaczaną. Po świętach wstawię ładniejsze zdjęcie jak są już na talerzu :)  P.S. Tym razem robiłam z potrójnej porcji. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"








Szwedzki Tort Schwarcwaldzki bezowy

Dostałam ten tort na moje urodziny. Mąż wykonał, jak co roku zresztą :) 
Przepis miał być utajniony, ale zrobię wyjątek i opublikuję :) P.S. Mąż się zgodził ;) Tort bardzo smaczny i nie aż tak trudny do wykonania, jakby się można było spodziewać. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"









































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj