Mus jabłkowy

Jak mus to mus...
Przerobiliśmy z mężem 11 kg jabłek na musy. Jesteśmy zadowoleni, że mamy zapas na jesień. Jak na razie było jedno podejście, ale zakończyło się sukcesem w postaci dziewięciu słoików :)




Świeży sok z buraków, marchwi i jabłek

Pysznie, zdrowo, kolorowo. Duża porcja witamin - raj warzywno-owocowy dla ciała. Trzy składniki, a smak wyśmienity. Uwielbiam świeże soki :)))))



Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo - paprykowym

 Idealne danie na niedzielę, dla fanów mięsa i sosów :)



 
          Składniki: ( 8 porcji)
1 kg polędwiczek wieprzowych
800 g pieczarek
1 kostka bulionowa wołowa
2 papryki czerwone
woda
5 - 6 łyżek mąki kukurydzianej
½ szklanki śmietany lub więcej
sól, czarny pieprz, pieprz kajeński
ziemniaki
szpinak świeży

Sposób przygotowania:
Polędwiczki pokrój na centymetrowe krążki, podsmaż na patelni i przełóż do większego garnka. Następnie umyj i pokrój pieczarki, papryki i podsmaż na maśle,  dorzuć do polędwiczek. Zalej mięso, pieczarki i papryki wodą, dodaj kostkę bulionową i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 40 minut.  Spróbuj jedną polędwiczkę czy już jest miękka jeśli tak, wsyp 5 łyżek mąki i zalej śmietaną, dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj łyżką drewnianą i dalej gotuj na małym ogniu, poczekaj aż sos zgęstnieje. . Wszystko zależy ile jest wody, czasem trzeba dodać więcej mąki a czasem mniej. Polędwiczki podawaj z ziemniakami i świeżym szpinakiem. Smacznego!


Warzywa psiankowate 2013

Bułeczki drożdżowe z cukrem i kremem waniliowym

Pierwszy raz piekłam i jestem zachwycona efektem. Najlepiej smakują na ciepło. Dość długo się na nie czeka, bo ciasto drożdżowe musi rosnąć aż dwa razy, ale naprawdę warto! Można je mrozić. Zniknęły w oka mgnieniu :) Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Moi znajomi już dopytują kiedy będą następne :) Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "Mitt kök"



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj