Prawdziwy barszcz ukraiński, bez fasoli

Uwielbiam ten barszcz, mogę go jeść raz w tygodniu. Dostałam ten przepis od Tetiany, która pochodzi z Ukrainy :) Jednak ja lekko zmodyfikowałam przepis, dodając młode liście buraków. Moi goście również byli zachwyceni smakiem i aromatem. Polecam!



Ogórki kiszone

Uwielbiam ogórki szczególnie zimą, wspomnienie lata :) Idealne do zupy, sałatek i na imprezy :) 
Ogórki są przepyszne, polecam!

























Składniki:
świeże ogórki gruntowe
czosnek
koper
korzenie chrzanu
sól kamienna
gorąca woda

Sposób przygotowania:
Umyj ogórki, odrzuć te co mają brązowe plamki. Układaj ogórki ściśle, pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Wciśnij czosnek, koper, chrzan pokrojony w paseczki i zalej gorącą wodą. ( Na 1 litr wody dodaję 1 czubatą łyżkę soli). Mocno zakręć słoiki i zostaw na blacie na całą noc. Gotowe! Delektuj się smakiem!





Wyśmienity bób

Jak bób to tylko w takiej formie z masłem i pietruszką. Od lat jadam tak samo. Przepis rodzinny :)
























Składniki:
bób
sól
masło
pietruszka


Sposób przygotowania:
Ugotuj bób w osolonej wodzie ok 25 - 30 min, aż będzie miękki. Odcedź, a następnie dodaj 3 łyżki masła i posyp posiekaną pietruszką, wstrząśnij, aż się wszystko wymiesza. Smacznego!



Letnie danie

Mój ulubiony obiad. Lekki, smaczny, pożywny. Polecam!
























Składniki:
garść fasolki szparagowej
kilka młodych ziemniaków 
koper 
2 jaja

Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w łupinach, aż będą miękkie. Ugotuj fasolkę al dente. Usmaż 2 jaja, przypraw. Ziemniaki posyp koperkiem. Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj