Tort bezowy z truskawkami

Absolutny hit podczas lata. Pyszny, można jeść i jeść. Goście uwielbiają. Niestety nie mam więcej zdjęć, bo ilekroć go piekę znika z prędkością światła. Może następnym razem uda mi się zrobić ładniejsze zdjęcie. Tort poniżej jest upieczony z podwójnej porcji. Polecam gorąco!









Muffiny czekoladowo - orzechowe - LCHF

Pyszne muffiny, niskowęglowodanowe. Mało słodkie. Przepis Mariann Andersson. 




Składniki na muffiny: 1 dl = 100 ml
150 g masła niesolonego
6 jaj
2 łyżki stewi lub sukrin
100 g cream cheese
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 dl mąki kokosowej
2 łyżki babki jajowatej zmielonej , fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)  
½ dl kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
1 dl zmielonych orzechów laskowych
100 g miękkiego masła niesolonego
50 g cream cheese
3 łyżki stewi lub sukrin

Posypka:
posiekane orzechy laskowe

Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w garnku. Ubij jaja ze stewią w dużej misce, wlej ciepłe masło, cream cheese i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto. Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce czyli mąkę, babką jajowata, kakao, proszek do pieczenia następnie połącz całość. Wypełniaj ciastem 3/4 papilotki. Piecz w 175 °C ok 15 - 20 minut. Niech ostygną. W między czasie zrób masę orzechową. Połącz wszystkie składniki na gładki krem. Rozłóż krem na muffinach i udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!


Zapiekanka z kurczakiem i kapustą - LCHF

Dziś prezentuję pyszną, tanią zapiekankę, niskowęglowodanową. Idealna na lunch lub obiad. Można mrozić :) Dla fanów kapusty. Przepis Klary Desser.



Pizza Taco z mięsem mielonym

Pizza zawiera mąkę pszenną, więc nie bardzo mogę ją jeść, ale mąż uwielbia i dla niego ją piekę. Dla fanów mięsa mielonego. Przepis pochodzi od cioci Yvonne z Kalmaru.  


 

Zapiekanka z tuńczykiem - LCHF

Pyszna zapiekanka, niskowęglowodanowa, szybka w przygotowaniu. Idealna na lunch lub obiad. Można mrozić.  
Przepis Klary Desser. Polecam!



Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
1 cebula
masło lub tłuszcz kokosowy do smażenia
500 g brokułów
2 małe puszki tuńczyka 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka natki pietruszki
2 dl śmietany 18%
sól, pieprz
2 dl sera żółtego


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle na patelni. Dodaj tuńczyka, koncentrat pomidorowy, natkę oraz śmietanę i zagotuj. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki ok 7 minut, następnie wylej wodę. W naczyniu żaroodpornym połóż brokuła, zalej masą tuńczykową i posyp żółtym serem. Zapiekaj ok 10 min, aż się ser zarumieni. Smacznego!


Szwedzki biszkopt - Sockerkaka

Biszkopt jest lekki, miękki, idealnie pasuje z dżemem, śmietaną lub kremem. Ja lubię z dżemem. Dobrze pasuje z herbatą lub kawą. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"






Szwedzki Tort lodowy espresso

Tort lodowy o smaku kawy espresso ma niezapomniany smak. Rozpływa się w ustach. Od kilku lat gości w moim domu, na wszystkie święta i uroczystości rodzinne. Po upieczeniu wstawia się go do zamrażarki, więc można przygotować nawet dzień wcześniej przed uroczystością. Jeśli nie zje się całego od razu,  należy go wstawić do ponownego zamrożenia. Nic się z nim nie dzieje, smakuje cały czas wspaniale. Mój tort na zdjęciu jest upieczony z podwójnej porcji w formie o średnicy 27 cm. Przepis pochodzi od rodziny męża.



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj