Kulki czekoladowo - kokosowe z nutą kawy - LCHF

Kulki nisko węglowodanowe są smaczne, mało słodkie. Idealne na piątkowy wieczór lub sobotni poranek do kawy. Przygotowuje się szybko, ale muszą poleżeć w lodówce kilka godzin przed podaniem, więc to jest trudne :) Marcus Olsson stworzył tej przepis.


Składniki: (15 - 20 sztuk)
100 g masła
150 g orzechów laskowych grubo zmielonych
150 g wiórków kokosowych (+ 50 g do posypania)
½ łyżeczki wanilii w proszku lub cukru waniliowego
50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
2 łyżki śmietany 36%
1½ łyżki zimnej, mocnej kawy

Sposób przygotowania:
Zmiksuj w misce masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy. Rozpuść czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce na pół minuty. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną i kawą. Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi. Połącz wszystkie składniki rękoma. Następnie formuj w dłoniach okrągłe kulki, obsyp kokosem i odłóż na tacę. Włóż do lodówki na kilka godzin. Serwuj prosto z lodówki. Smacznego!


Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

Muffiny z rabarbarem i cynamonem - LCHF

Dziś polecam muffiny na bazie mąki kokosowej i migdałowej z rabarbarem i cynamonem. Nisko węglowodanowe. Smaczne, zdrowe, mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.



Moja lasagne z mięsem mielonym

Długo eksperymentowałam z proporcjami na tą lasagne, ale już opracowałam przepis. Jest smaczna, goście chwalą. Dość pracochłonna, ale efekt znakomity. Lasagne można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, a upiec następnego dnia. Zapewniam, że jest równie smaczna. Idealna potrawa na imprezę. Polecam!





Kokosanki

Pierwszy raz piekłam kokosanki i jestem bardzo zadowolona z efektu. Szybkie w przygotowaniu, więc idealne kiedy będę miała niespodziewanych gości. Inspiracja i przepis pochodzi od Doroty z bloga : www.polperfekcyjna.pl. Polecam! Przepis dedykuję mojej mamie :)





Sok z marchwi i jabłek

Uwielbiam ten sok, mogłabym pić codziennie. Marchew to najtańszy i najlepszy kosmetyk. Beta karoten :) 



Składniki:
1 kg marchwi
2 jabłka

Sposób przygotowania:
Użyj sokowirówki. Na zdrowie!




Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Uwielbiam rabarbar i jak tylko się pojawia na straganach od razu kupuję i piekę muffiny a z reszty gotuję kompot. Smak lata, młodości... Przepis znalazłam w gazecie już parę lat temu. Dziękuję Aniu za papilotki :)



  

Kompot z rabarbaru

Uwielbiam ten napój, smak wyśmienity. Posłodziłam cukrem brązowym i odrobiną miodu.
Kto jeszcze nie pił w tym roku, zachęcam :)




Składniki:
1 lub 2 rabarbary
½ szklanki cukru brązowego lub białego
1 łyżka miodu
woda

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę, dorzuć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar i gotuj ok 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp cukier brązowy i dobrze pomieszaj. Pij schłodzony. Na zdrowie!



Muffiny cytrynowe

Przepyszne muffiny o kwaskowatym smaku. Fani cytryny będą zachwyceni. Rozkosz dla podniebienia. Hit wśród moich gości. Przepis pochodzi z książki "Babeczki, słodkości i przekąski" Leonie van Mierlo.



Chleb jagodowy z rumem

Pyszny chleb, nisko węglowodanowy - LCHF, bez mąki pszennej. Najlepszy jaki w życiu jadłam. Suszone jagody, cynamon i rum bardzo wzbogacają jego smak i aromat. Od razu upiekłam dwa bochenki. Jeden bochenek trzymałam w lodówce 7 dni i był tak samo smaczny, jak pierwszego dnia, drugi zamroziłam. Moi goście byli zachwyceni. Absolutny hit! Polecam gorąco. Przepis Klary Desser.







 Składniki: ( 1 bochenek - forma 1½ litrowa)

75 g suszonych jagód
1 łyżka cynamonu
2 łyżki rumu
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich
50 g sezamu 
2 łyżki babki jajowatej, (szw.) fiberhusk, psyllium seed husks (ang.)
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g migdałów, pokrojonych
250 g twarożku, (szw.) Kesella 10%
6 jaj


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175°C. Wsyp suszone jagody do miseczki i zalej wrzącą wodą, zostaw na kilka minut. Następnie odlej wodę, wsyp cynamon, wlej rum, zamieszaj i pozostaw na kilka minut. Zmiksuj migdały, orzechy włoskie i sezam na mąkę. Przesyp mąkę do miseczki, dodaj babkę jajowatą, sól i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszaj twarożek z jajkami na gładką masę, można zmiksować. Dorzuć jagody z rumem i cynamonem oraz pokrojone migdały. Wymieszaj całość mąkę z twarożkiem i odstaw na 10 minut. Ciasto wlej do formy 1½ litrowej wysmarowanej masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 80 minut w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką, niech całkowicie wystygnie . Przechowuj w lodówce. Smacznego!







Zielony koktajl warzywno - owocowy

Przepyszny koktajl ze świeżego szpinaku, awokado, cytryny, jabłek, natki pietruszki oraz wody. Ten koktajl to bomba witaminowa, dla każdego! Absolutnie nie czuć szpinaku, to informacja dla tych, co za nim nie przepadają. Smak ma słodki, moi goście ocenili, że to koktajl z kiwi. Przepis mojego autorstwa.




Składniki: ( 2 duże szklanki z IKEI lub 4 małe)
3 garście świeżych liści szpinaku
1 dojrzałe awokado
2 jabłka
1 cytryna - sok
garść natki pietruszki
woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość napoju reguluj wodą. Na zdrowie! 



Dlaczego warto jeść szpinak i awokado?

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają beta-karoten, witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, ponieważ jest źródłem magnezu, wykazuje właściwości uspokajające. Zielone liście są niskokaloryczne mają 16 kcal w 100g. Najlepszy jest świeży szpinak w sezonie, zrezygnuj z mrożonek! 


Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed rakiem.






Ciasto czekoladowe - Kärleksmums

Bardzo smaczne ciasto, mało słodkie, proste do zrobienia. Już jeden kawałek potrafi zasłodzić. Jest to dietetyczne ciasto nisko węglowodanowe. Cukier jest zastąpiony sukrin poczytaj tutaj, czyli 100% naturalnym i organicznym produktem, bazującym na erytrytolu, który występuje np w gruszkach, melonach, grzybach. Erytrytol jest środkiem słodzącym, o słodyczy rzędu 60 – 75% słodyczy sacharoz. Niskokaloryczny (0,2 kcal g), nie powoduje psucia zębów. Jest stosowany w lecznictwie. Przepis Ulriki Davidsson.


Składniki: (8 małych porcji) 1 dl= 100ml miarki z IKEI

50 g masła
50 g gorzkiej czekolady 70%
1 dl mąki migdałowej
½ dl mąki kokosowej
1 jajo
1 dl śmietany 36%

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady 70%
½ dl wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 175°C. Rozpuść masło w garnku i dodaj czekoladę w kawałkach. Dodaj mąkę migdałową i kokosową i sukrin. Ubij jajko i dolej śmietanę. Połącz wszystkie składniki. Wylej masę do formy 10 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15 minut, sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Jak ciasto ostygnie polej rozpuszczoną czekoladą ( w kąpieli wodnej, czyli na garnek z wrzącą wodą połóż talerz i na nim połóż kawałki czekolady pod wpływem temperatury powinna się roztopić) oraz posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce. Podawaj zimne ciasto. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj