Pizza bez mąki pszennej z mozzarellą - LCHF

Jeśli z jakiś powodów unikasz mąki pszennej, jest to wspaniała alternatywa dla Ciebie. W tym przepisie mąkę pszenną zastępuje się mąką migdałową. Smakuje wyśmienicie. Pizzę jadłam już kilka razy, ale ostatecznie lekko ją zmodyfikowałam. Oczywiście dodatki na pizzę, można dobierać według własnych upodobań. Przepis Klary Desser. 





Składniki na ciasto: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
5 dl mąki migdałowej 
1 łyżeczka babki jajowatej, szwedzki fiberhusk
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ dl wody 
1 jajo
2 dl sera żółtego
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy

Sos na pizzę:
1 cebula
masło do smażenia
1 puszka pomidorów
sól, pieprz

Dodatki:
3 dl sera żółtego
2 opakowania mozzarelli
salami lub szynka
sałata
pomidorki koktajlowe


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj mąkę, babkę jajowatą, proszek do pieczenia. Dodaj wodę, jajo oraz ser żółty. Odstaw na 10 minut. Posmaruj blachę oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto na blachę, przykryj papierem do pieczenia i rozwałkuj równo na całej powierzchni. (Ja papier też lekko skrapiam oliwą). Zdejmij papier i piecz samo ciasto około 10 minut. W między czasie obierz i pokrój cebulę w kawałki, smaż na maśle, dodaj puszkę pomidorów, (ale odsączonych z wody, żeby ciasto nie było zbyt mokre). Niech się chwilę gotuje, dodaj przyprawy a następnie użyj blendera. Na upieczone ciasto wylej sos, posyp żółtym serem, połóż mozzarellę i salami. Piecz pizzę ok 10 - 12 minut. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


Pizza Inaczej

Bułeczki bez mąki pszennej - LCHF

Po raz pierwszy upiekłam te bułeczki i okazały się bardzo smakowite. Idealnie nadają się na śniadania, podwieczorki i kolacje. Są dość słodkie, bo zawierają mąkę kokosową i mąkę migdałową. Można serwować je z masłem, serem żółtym, warzywami, wędliną lub na słodko z masłem i dżemem. Bułeczki uniwersalne. Spokojnie mogą poleżeć w lodówce w szczelnym pojemniku nawet do 3 dni  i nadal świetnie smakują. Zachęcam do upieczenia. Podawaj ze szklanką zimnego mleka lub z herbatą. Z jednej porcji wychodzi 9 dużych bułek.




Składniki: (9 bułeczek)
100 g masła
5 jaj
150 ml mąki migdałowej
100 ml mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 190 °C. Masło rozpuść w garnku. Ubijaj jaja mikserem około 3 minut, następnie wlej masło powoli, ciągle miksując. Dodaj resztę składników zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut. Na papierze do pieczenia rozłóż łyżką 9 placków i mokrą dłonią formuj płaskie bułeczki na grubość 1 cm. Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, zostaw na kratce i przykryj ściereczką bawełnianą. Pozwól im ostygnąć. Smacznego!

Warzywny lunch z boczkiem - LCHF

Idealny lunch: połączenie warzyw z boczkiem. Kalafior i marchew w roli głównej. Szybki, smaczny posiłek, bardzo sycący. Przepis autorstwa Klary Desser.


Składniki: (4 porcje)

4 jaja
1 kalafior
400 g marchewek
280 g boczku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo ok 7 minut. Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj al dente ok 10 minut. Obierz marchew i ugotuj al dente. Boczek pokrój na kawałki i usmaż. Podawaj kalafiora z marchewką, jajkiem oraz boczkiem. Smacznego!



Dieta w mukowiscydozie


Sałatka z ryżem, pieczarkami i czosnkiem

Pyszna sałatka, idealna na lunch. Dobrze się również sprawdza na imprezach, pomimo czosnku :) Niestety, nie jest atrakcyjna wizualnie, ale smakiem przebija inne sałatki. Spróbuj, warto! Przepis dostałam od cioci Kasi i jej dedykuję ten wpis :) U mnie ta sałatka jest hitem na imprezach.















  

Muffiny sernikowe - LCHF

Małe, dobre mini serniczki. Mało słodkie. Idealne jak masz niespodziewanych gości, możesz je przygotować w 5 minut. Efekt wyśmienity. Bita śmietana oczywiście niesłodzona z orzeźwiającymi owocami leśnymi najlepiej mrożonymi, dopełnia smak. Dość niewiarygodne, ale najadłam się już 2 muffinami. Przepis autorstwa Cathrine Schück.




Szwedzkie klopsiki z sosem pomidorowym i białą kapustą - LCHF

Klopsiki "Köttbullar" są już chyba znane na całym świecie, dzięki restauracji w IKEI. Lubię je zjeść od czasu do czasu. Danie ma wyraźny smak jest bardzo sycące i zapewne spodoba się tym co kochają mięso mielone. Polecam!




Orzeźwiający napój porzeczkowo - jabłkowy

Jeśli masz w domu jabłka, które się już lekko zestarzały, wspaniale! Możesz z nich ugotować kompot. Z połączenia trzech składników: jabłek, soku z porzeczek (bo owoce wykorzystałam do sosu) i miodu, powstał bardzo zdrowy, orzeźwiający i pełny witamin napój. Jego smak jest kwaskowy z nutą słodyczy. Porzeczki pochodzą z ogrodu moich rodziców. Tak lubię ten kompot, że wypijam i zjadam jabłka jeszcze na ciepło. Duży zastrzyk witaminy C. Polecam każdemu!


Składniki na 1 litr kompotu:
4 duże jabłka
 1 słoik soku z porzeczek
2-3 łyżki miodu




Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do 1,5 l wrzącej wody wrzuć jabłka, niech się gotują parę minut, następnie wlej sok z porzeczek oraz miód. Gotuj do momentu, aż jabłka będą miękkie. Ja gotuję ok 10 min. Na zdrowie!



Łosoś i zapiekane pomidory z fetą - LCHF

Zapraszam na prawdziwą ucztę smakową. Kto nie próbował, niech się skusi. Przepis autorstwa Klary Desser. 


Składniki: ( 4 porcje)
6 średnich pomidorów
150 g fety
1 dl = 100 ml śmietany lub crème fraiche
sól, pieprz
4 filety z łososia
pieprz cytrynowy
masło do smażenia
sałata
½ czerwonej cebulki

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 225 °C. Przekrój pomidory na pół, zetnij dół, żeby ładnie stały. Fetę poduś widelcem, dodaj śmietanę i przyprawy. Wypełnij pomidory farszem. Piecz około 30 minut. Łososia usmaż na maśle, lekko przypraw pieprzem cytrynowym. (Ja smażę ok 6 minut z dwóch stron). Podawaj łososia z zapiekanymi pomidorami oraz z sałatą i pokrojoną cebulką. Smacznego!


Łososie do boju!

Muffiny z pieczarkami i suszonymi pomidorami - LCHF

Muffiny można serwować jako przystawkę lub jako danie główne :) Pyszne połączenie suszonych pomidorów z pieczarkami i cebulą. Idealne na imprezę, bo szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam! Przepis Klary Desser.




Wędzony łosoś zapiekany z warzywami - LCHF

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie. Coś dla fanów łososia :) Nie zwlekaj, wypróbuj już dziś. Jeśli masz ochotę, możesz dodać inne warzywa - baw się smakiem.  Przepis autorstwa Klary Desser.








  

Chrupiące gofry według receptury szwedzkiej

Podaję przepis na przepyszne, chrupiące gofry, bez jaj. Banalnie proste w przygotowaniu. Zniknęły z prędkością światła Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"






                           

Szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Jeśli masz już dość gotowanych ziemniaków i purée, wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną (Potatisgratäng). Jest pyszna idealnie pasuje do mięs. Rozsmakuj się. Polecam. Przepis jest szwedzki, trochę zmodyfikowany przeze mnie. 























Owoce leśne z serkiem wiejskim na ciepło - LCHF

Dziś zapraszam na pyszną i luksusową przekąskę.  Przepis mojego autorstwa. 


 
Składniki na 1 porcję: (1 dl = 100 g)

1 dl mrożonych owoców leśnych
1 dl serka wiejskiego

Sposób przygotowania:

Podgrzej owoce w garnku na małym ogniu, jak się lekko roztopią dodaj serek wiejski i wymieszaj całość. Przełóż do miseczki. Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj