Pizza prosto z Włoch

Przepis na tę pizzę dostałam od znajomego, który pracował we Włoszech w pizzerii. Jest pyszna, choć dość pracochłonna. Ale spróbujcie naprawdę warto! Robię ją regularnie od 4 lat i zawsze wyśmienicie smakuje.







Składniki:
1 kg mąki
20 g drożdży świeżych
 około 500 ml mleka (czasem mniej)
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka oliwy
koncentrat pomidorowy

Sos do pizzy:
1 puszka pomidorów - zmiksuj, dodaj cukier, sól, oregano - wszystko do smaku.
Dodatki:
pieczarki 
cebula
papryka czerwona, żółta
szynka
kurczak lub tuńczyk
na co macie ochotę 
ser żółty do posypania
oregano na gotową pizzę, jeśli lubisz

Sposób przygotowania:

Drożdże podgrzej w mleku do 45°C. (Użyj połowę mleka, resztę zostaw na później). Do miski wsyp większość mąki i w środku zrób mały otworek i wlej mleko z drożdżami.  Pomieszaj. Dalej dodaj kolejno cukier, jaja, sól, oliwę i wymieszaj. Dodaj resztę mąki i mleko, ale dolewaj powoli i ugniataj ciasto. (czasem daję mniej mleka a czasem 500ml, zależy od mąki). Bądź czujna/y. Wyrób dobrze ciasto.

Jak ciasto będzie już miało konsystencję plasteliny, odstaw kulę do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól mu podwoić swoją objętość. (ja stawiam przy kaloryferze, bo drożdże muszą mieć ciepło). Po około godzinie, odgazuj ciasto, uderzając pięścią i pozwól dalej rosnąć. Powtarzamy tą czynność co godzinę. Ciasto powinno rosnąć ok 3 godz i być odgazowane 3 razy!

W między czasie usmaż pieczarki na maśle, potem usmaż cebulę. Jeśli masz ochotę z mięsem też usmaż przed położeniem na pizzę. Wszystko według uznania.

Po 3 godzinach podziel ciasto na 5 lub 6 części ( w zależności jak duże pizze lubisz) i każdy     kawałek rozwałkuj na blaszce poprzednio posmarowanej olejem. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Każdy kawałek pizzy posmaruj  ręką koncentratem pomidorowym po całości, na to połóż pieczarki, cebulę, szynkę, paprykę i posyp żółtym serem. Pizzę włóż do nagrzanego piekarnika do 250° C  na górną półkę. Piecz ok 5-7 minut, aż się zarumieni. (Nie przerażaj się, tak wysoką temperaturą, taka ma być). Pizzę podawaj z sosem pomidorowym. Lub jeśli chcesz możesz polać sosem spód przed upieczeniem. Smacznego! 



Lasagne z cukinią - LCHF

Dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie jedzą makaronu. Lasagne jest bardzo sycąca, choć nie wygląda. Zachęcam do przyrządzenia. Przepis autorstwa Klary Desser.


        

Słodka przekąska na film :)

Kisiel nigdy mi się nie nudzi i zawsze jem na ciepło :)


Składniki:
1 opakowanie kisielu - ulubiony smak
 pół puszki brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Ugotuj kisiel wg instrukcji na opakowaniu. Do szklanki wrzuć pokrojone brzoskwinie i zalej kisielem. Gotowe!

Zupa krem z ziemniaków

Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie blog mojej przyjaciółki Doroty, która prowadzi bloga: "półperfekcyjna doris". Jej przepis jest bardzo fajny. Moje ulepszenie to jedynie przystawki do zupy, czyli chrupiący boczek lub chipsy nachos. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. 

Omlet z serem żółtym - LCHF

Dziś prezentuję pyszny omlet na śniadanie. Przepis autorstwa Cathrine Schücks.

                                                                            
                                       
Składniki:
3 jaja
kilka plastrów sera żółtego
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka
pomidorki koktajlowe
sałata


Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię z masłem. W osobnej miseczce połącz jajka z przyprawami. Wylej całą zawartość na patelnię i dorzuć ser żółty połamany w podłużne paski. Gdy omlet będzie już prawie gotowy złóż go na pół i zostaw na chwilę. Na talerz włóż pomidorki koktajlowe, sałatę. Dołóż omlet. Gotowe! Smacznego!






Tarta jabłkowo-śliwkowa

Nadszedł czas na tartę. Użyłam swojego musu jabłkowego, przyprawy przywiezione ze Sri Lanki od mojej mamy oraz śliwki. Całość posypałam cukrem pudrem po upieczeniu. 

Wyszło pyszne, od razu zjadłam 2 kawałki :)






Dieta LCHF - nisko węglowodanowa, wysoko tłuszczowa

LCHF czyli Low Carb High Fet. Więcej o diecie poczytaj tutaj. Zapraszam serdecznie!



 Zasady ogólne:
 Nie ważysz jedzenia
Jesz ile chcesz 
Nie liczysz kalorii
Ograniczasz węglowodany do minimum ( max 20g/dziennie)

Zalety diety:

 Utrata wagi (możesz schudnąć nawet 5 kg w 4 tygodnie)
 Mniejsze ryzyko zachorowań na choroby serca
 Spokojniejszy żołądek
 Zdrowsze stawy
 Mniejszy ból
 Lepszy sen
 Mniej ataków migreny
 Zdrowsze włosy, skóra i paznokcie
 Mniejsza próchnica
 Obniżona ochota na cukier


           Produkty dozwolone:
 
   Jajka, ryby, mięso
 Warzywa, które rosną nad ziemią!
Wszystkie rodzaje z rodziny kapustnych, takich jak kalafior, brokuły, kapusta, brukselka. Szparagi, cukinia, bakłażan, oliwki, szpinak, pieczarki, ogórek, sałata, awokado, cebula, papryka, pomidory i inne - pamiętaj o zasadzie 20 g węglowodanów!

Tłuszcze: masło (nie margaryna), oliwa z oliwek, tłuszcz kokosowy, śmietana, śmietanka, bita śmietana bez cukru
Tłuste produkty mleczne
Do picia: woda, herbata, kawa z tłustą śmietanką
Przyprawy



Produkty, które należy ograniczać:

  Orzechy, migdały
 Jagody, truskawki, maliny, porzeczki
 Ciemna czekolada 70% kakao
 Czerwone/białe wino, wódka

        
Produkty, które należy unikać:

 Produkty light, półprodukty
 Cukier, słodycze, lody, ciasta, soki, słodkie drinki
  Skrobia (produkty mączne) chleb, makaron, ziemniaki, ryż, frytki, chipsy, owsianka,  wszystkie kasze
  Piwo
  Kukurydza
 Margaryna
 Owoce słodkie

Życzę powodzenia!

Pyszny deser dla fanów truskawek :)

Pyszny, szybki w przygotowaniu. Smak truskawek, jagód i malin w środku zimy :)  
Przepis autorstwa Cathrine Schücks.




 



































Składniki: 1dl = 100ml

1 dl mrożonych owoców
1 dl śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Ubij śmietanę bez cukru.

Nałóż owoce na miseczkę udekoruj ładnie śmietaną, posyp kolorowym cukrem.

Gotowe! Smacznego!



Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar

Uwielbiam te bułki i dość często je piekę. Zawsze mam zamrożone na "czarną godzinę". Jak zapasy się wyczerpują to albo piekę świeże albo kupuję gotowe :) Idealna przekąska do kawy.
Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten". W Szwecji "Dzień Kanelbullar" przypada na 4 października, obchodzony jest od 1999 roku.







Placki ziemniaczane z borówką

Dziś piątek, więc przepis na coś bezmięsnego, ale bardzo pysznego.




Składniki:
1kg dużych ziemniaków
1 jajo
1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
1-2 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
pieprz, sól
olej do smażenia
dżem z borówki 

Sposób przygotowania:
    Umyj i obierz ziemniaki oraz cebulę, zetrzyj na tarce na małych oczkach lub użyj robota   kuchennego :) Do masy ziemniaczano-cebulowej dodaj czosnek. Wbij jajko dodaj mąkę i przyprawy i wymieszaj. Łyżką nabieraj ciasto i kładź małe porcje na gorący tłuszcz. Lekko je spłaszcz, tak aby powstały placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z cukrem, śmietaną lub borówką. Smacznego!












    Szynka Kassler z zapiekanką ziemniaczaną

    Super połączenie szynki, ananasa oraz sera żółtego. Dodatkowo zapiekanka ziemniaczana według szwedzkiego przepisu. Danie jest wykwintne :) Spróbuj już dziś!   



    Składniki:

    szynka ok 400 g    
    2 małe puszki ananasów (8 plastrów)
     ser żółty
    Szynkę pokrój na kawałki ok 0,5 cm lub grubsze, jeśli lubisz. Ułóż w formie w której ma się piec. Połóż na każdy kawałek plaster ananasa i posyp żółtym serem. Wstaw do pieca nagrzanego do 225 C i piecz ok 13-15 min, aż się ser zarumieni. Gotowe!
    Przepis na zapiekankę ziemniaczaną znajdziesz tutaj






    Spaghetti z boczkiem

    Jeśli nie masz za dużo czasu, ale chcesz zjeść coś smacznego. Oto propozycja dla Ciebie.


















    Sok warzywno-owocowy



     Dziś mam dużo energii, działam od rana. 

    A niedawno zrobiłam sok z trzech składników:

    białej rzepy

    jabłek

     marchwi

    P.S. Rzepa ma dość ostry smak, nie dla każdego.

    Polecam każdemu, to ogromna porcja witamin :)


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Wydrukuj