Zakwas buraczany do wigilijnego postnego barszczu

Jak jest 10 dni do  świąt, to czas zrobić domowy zakwas :) Receptura jest bardzo prosta i jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zachęcam do przygotowania :)







Składniki: ( na około 2 litry)
1,5 kg buraków
skórka od chleba na zakwasie
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 litry ciepłej przegotowanej i przestudzonej wody




Sposób przygotowania:
Umyj, obierz i pokrój buraki w kawałki. Wrzuć do dużego garnka lub słoja dodaj skórkę od chleba, ale ważne, żeby oderwać całą białą część. Dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, sól i zalej ciepłą wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. W wigilię odcedź i zlej zakwas w dwie litrowe butelki, użyj jednego litra do barszczu a drugi litr możesz przechowywać w lodówce, do kolejnego barszczu. 









Wigilia 2013






5 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować ten przepis, do świąt powinno się zdążyć zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może być skórka do zwykłego chleba? czy to musi być jakiś specjalny chlebek? Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale lubię domowe wyroby więc chętnie bym spróbował. Pozdrawiam, Diamentowy owczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, zwykły chleb pieczony na zakwasie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój zakwas już gotowy - czeka w lodówce na wykorzystanie. Pierwszy raz robiłam i nie mogę się już doczekać smaku pysznego barszczu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj