Szwedzki Tort Schwarcwaldzki bezowy

Dostałam ten tort na moje urodziny. Mąż wykonał, jak co roku zresztą :) 
Przepis miał być utajniony, ale zrobię wyjątek i opublikuję :) P.S. Mąż się zgodził ;) Tort bardzo smaczny i nie aż tak trudny do wykonania, jakby się można było spodziewać. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"











































Składniki: 1 dl = 100 ml
2 krążki bezowe
1 dl posiekanych orzechów laskowych
3 dl śmietany 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 gorzkiej czekolady
kakao do posypania


Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (na garnek z wrzątkiem połóż talerz, na nim rozkrusz czekoladę i poczekaj, aż się roztopi). Następnie rozpuszczoną czekoladę wylej na papier do pieczenia i cieniutko rozsmaruj. Wstaw do lodówki. Ubij śmietanę, dodaj cukier waniliowy i orzechy, wymieszaj delikatnie łyżką. Połóż połowę kremu na pierwszy krążek bezowy, przykryj drugim i nałóż cały krem, również na boki. Wyjmij z lodówki czekoladę, połam ją na duże kawałki i ładnie obłóż tort z każdej strony. Posyp lekko cały tort kakao. Smacznego!





Ciasta bez pieczenia

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie ciasta powiązane z bezą :) A ten torcik wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ masz zdolnego męża :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. krążki bezowe kupione?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile czasu zajmuje zrobienie takiego tortu ? + Wygląda smacznie i chętnie bym się na niego skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj