Pomarańczowe ozdoby choinkowe












































W tym roku stawiam na ekologiczną choinkę. Postanowiłam ususzyć pomarańcze, póki co efekt niesamowity aromat unosi się w domu odkąd włożyłam je do pieca. Teraz jest faza suszenia przy kaloryferze, do świąt jeszcze kilka dni, więc powinny się ładnie zasuszyć. 





















Składniki: (ok 60-65 plasterków)
9 pomarańczy
cukier



Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w pół centymetrowe plasterki lub szersze to zależy od Ciebie :) Poukładaj na papierze do pieczenia na blachę, posyp lekko cukrem każdy plasterek. Piecz w temperaturze 100°C, 3 blachy na raz, około 2 godziny i 15 minut. Po godzinie pozamieniaj blachy w piecu, ważne, żeby każda blacha się dość dobrze wysuszyła. Wyłącz piekarnik i zostaw pomarańcze, żeby ostygły. Pomarańcze puszczą sporo soku, więc przygotuj sobie tace z wyłożonym papierem kuchennym i przełóż każdy kawałek na papier i połóż przy kaloryferze, niech całkowicie się wysuszą. Aromatycznych świąt :)



1 komentarz:

  1. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj