Prawdziwy barszcz ukraiński, bez fasoli

Uwielbiam ten barszcz, mogę go jeść raz w tygodniu. Dostałam ten przepis od Tetiany, która pochodzi z Ukrainy :) Jednak ja lekko zmodyfikowałam przepis, dodając młode liście buraków. Moi goście również byli zachwyceni smakiem i aromatem. Polecam!



 

Składniki:
botwina (liście + buraki)
1/4 dużej młodej kapusty
cebula 
5 dużych ziemniaków
2 marchewki
2 kostki bulionowe wołowe
4 skrzydełka z kurczaka lub kawałek wołowiny
suszona maggie
5 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
śmietana 18%

Sposób przygotowania:
Buraki wraz z liśćmi umyj dokładnie. Obierz buraki ze skórki. Pokrój w małą kostkę cebulę, kapustę, buraki, marchewki oraz ziemniaki. Liście poszatkuj. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i przesmaż cebulę i dodaj kapustę, niech się również podsmaży, zmniejsz ogień i potrzymaj kilka minut. Następnie dolej wrzątek, dodaj skrzydełka, botwinę, marchew, ziemniaki, kostki bulionowe, przyprawy. Gotuj ok 45 minut. Podawaj ze śmietaną. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj