Zapiekanka z tuńczykiem - LCHF

Pyszna zapiekanka, niskowęglowodanowa, szybka w przygotowaniu. Idealna na lunch lub obiad. Można mrozić.  
Przepis Klary Desser. Polecam!



Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
1 cebula
masło lub tłuszcz kokosowy do smażenia
500 g brokułów
2 małe puszki tuńczyka 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka natki pietruszki
2 dl śmietany 18%
sól, pieprz
2 dl sera żółtego


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle na patelni. Dodaj tuńczyka, koncentrat pomidorowy, natkę oraz śmietanę i zagotuj. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki ok 7 minut, następnie wylej wodę. W naczyniu żaroodpornym połóż brokuła, zalej masą tuńczykową i posyp żółtym serem. Zapiekaj ok 10 min, aż się ser zarumieni. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pyszne danie:) Już kiedyś robiłam a dzisiaj planuję zrobić ponownie. Dzięki za takie przepisy, dieta LCHF bardzo mi służy.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ta śmietana to kwaśna czy słodka? Bo w tej diecie to wiem, że jak najbardziej tłusta powinna być, słodka jest 36% a kwasna maksymalnie chyba do 18%? Czy mogłaby Pani pisać zawsze słodka czy kwaśna? Bo jestem na tej diecie od jakiegoś czasu i robie dania z Pani strony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wypróbowałam, zamiast pietruszki dodałam koperek. Pyszne, dzięki za opublikowanie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj