Zapiekanka z kurczakiem i kapustą - LCHF

Dziś prezentuję pyszną, tanią zapiekankę, niskowęglowodanową. Idealna na lunch lub obiad. Można mrozić :) Dla fanów kapusty. Przepis Klary Desser.




Składniki: ( 4 porcje) 1 dl = 100 ml
1/4 kapusty
1 por
masło lub tłuszcz kokosowy
400 g piersi z kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
1/2 łyżeczki kminku
2 dl śmietany 36%
sól, pieprz
3 dl sera żółtego

Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Umyj i pokrój w kostkę kapustę i pora, a następnie smaż na maśle lub tłuszczu kokosowym na średnim ogniu ok 10 minut.Kurczaka umyj i pokrój na kawałki, usmaż na drugiej patelni. Jak kapusta będzie już gotowa dodaj do niej przyprawy i śmietanę, wymieszaj całość na małym ogniu. Dodaj kurczaka, wymieszaj całość. Przełóż całą zapiekankę do formy żaroodpornej i posyp żółtym serem. Piecz ok 20 minut, aż ser się zarumieni. Smacznego!


Kolacja w czasie sesji!

5 komentarzy:

  1. bardzo mi się ten pomysł podoba. Uwielbiam wszelakie zapiekanki ale takiej jeszcze nie robiłam. kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna zapiekanka :) trzeba wypróbować, z młodą kapustką będzie pyszna :D pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/karkowka-z-grilla-marynowana-w-winie/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam zapiekanke, jest pyszna. W domu zrobiła furore :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj! wspaniała strona i fajne przepisy! mam cukrzycę typu 2, jestem na diecie cukrzycowej czy mogę korzystać z Twoich przepisów?proszę o odpowiedz.pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj