Tort bezowy z truskawkami

Absolutny hit podczas lata. Pyszny, można jeść i jeść. Goście uwielbiają. Niestety nie mam więcej zdjęć, bo ilekroć go piekę znika z prędkością światła. Może następnym razem uda mi się zrobić ładniejsze zdjęcie. Tort poniżej jest upieczony z podwójnej porcji. Polecam gorąco!











Składniki: 1 dl = 100 ml
4 białka
2 dl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 12%

Dekoracja:
1 ½ dl kremu cytrynowego - lemon curd
3 dl śmietany 40%
świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 150 °C. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier na końcu mąkę i ocet. Wyłóż blachę papierem do pieczenia ok 30 cm średnicy. Piecz na środkowej półce w piekarniku ok 90 minut. Po upieczeniu trzymaj kilka godzin w piecu. Na wystudzone ciasto posmaruj krem cytrynowy, bitą śmietanę i udekoruj truskawkami. Smacznego!


Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj