Szwedzki Tort lodowy espresso

Tort lodowy o smaku kawy espresso ma niezapomniany smak. Rozpływa się w ustach. Od kilku lat gości w moim domu, na wszystkie święta i uroczystości rodzinne. Po upieczeniu wstawia się go do zamrażarki, więc można przygotować nawet dzień wcześniej przed uroczystością. Jeśli nie zje się całego od razu,  należy go wstawić do ponownego zamrożenia. Nic się z nim nie dzieje, smakuje cały czas wspaniale. Mój tort na zdjęciu jest upieczony z podwójnej porcji w formie o średnicy 27 cm. Przepis pochodzi od rodziny męża.































Forma: tortownica 21 cm

Składniki:  1 dl = 100 ml

300 g masy migdałowej
1 jajo
2 białka
2 łyżki kakao

Masa kawowa:
4 dl śmietany 36%
2 łyżki kawy espresso w proszku
1 dl cukru
2 żółtka
kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175 °C. Masę migdałową zetrzyj na tarce o grubych oczkach w dużej misce. Dodaj do niej jajo, białka i kakao, wymieszaj łyżką. Formę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Piecz na dolnej półce piekarnika ok 20-25 minut, aż brzegi będą odchodzić od formy. Wyjmij ciasto i zostaw aż ostygnie. Do osobnej miski wlej śmietanę, kawę, cukier i ubijaj, aż będzie sztywna, na końcu dodaj żółtka i wymieszaj całość łyżką. Rozłóż masę kawową na ostudzone ciasto. Całość przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny. Pół godziny przed podaniem wyjmij z zamrażarki. Na górę ciasta można zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Smacznego!


Kawa...i co dalej?
Ostatnie kuszenie



10 komentarzy:

  1. wygląda zniewalającą....dziekuje za udział w akcji...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze poproszę kawałek:)i zapraszam na naszą stronkę www.anielskieprzysmaki.pl Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow..ślinka cieknie na widok takiego pysznego torciku..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko wygląda, ale i smakuje rewelacyjnie :) Miałam okazję spróbować z rąk samej mistrzyni ;) Pozdrawiam Monika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam u nas masę marcepanową ;)Więc zrobię go i ja :D

      Usuń
  5. Znalazłam u nas masę marcepanową ;)Więc zrobię go i ja :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam kiedyś w Halmstad tort lodowy z serków Philadelphia, był pyszny! Chyba kawowy a cytrynowy...? Nie pamiętam czy miał jakiś spód a jeśli tak, to jaki... Gdyby wpadł Pani w ręce również inny przepis na taki tort, bardzo proszę o opublikowanie. Próbuję od kilku dni gdzieś znaleźć w necie (liczę, że mi się przypomni ten smak, kiedy przeczytam opis :) Pani propozycję wypróbuję z pewnością! Proste i zapowiada się smakowicie! KasiaSE1

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj