4 jaja
4 dl cukru
2 dl wody temperatury pokojowej
4 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ cytryny, skórka
cukier puder
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175 °C. Formę wysmaruj masłem lub margaryną i posyp tartą bułką. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę, dodaj wodę. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce, następnie wsyp do masy i dodaj skórkę z cytryny. Wlej ciasto do formy i piecz na dolnej półce piekarnika ok 40 - 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy boki odchodzą od formy. Sprawdź patyczkiem do ciasta czy jest już upieczone w środku. Patyczek musi być suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie 5 minut a następnie odwróć do góry nogami na kratce od piekarnika. Pozwól ostygnąć w takiej pozycji. Posyp z góry cukrem pudrem. Serwuj z herbatą lub kawą. Smacznego!
anielskieprzysmaki.pl-poproszę kawałek a drugi dla synka łasucha:)pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci po prostu idealny!
OdpowiedzUsuńAle pięknie urósł! Fantastyczny jest: )
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńCzy napewno trzba piec ten biszkopt 40 min?
OdpowiedzUsuńtak, około 40 minut, ciasto jest gotowe kiedy boki odchodzą od formy, pozdrawiam
Usuń