Muffiny czekoladowo - orzechowe - LCHF

Pyszne muffiny, niskowęglowodanowe. Mało słodkie. Przepis Mariann Andersson. 




Składniki na muffiny: 1 dl = 100 ml
150 g masła niesolonego
6 jaj
2 łyżki stewi lub sukrin
100 g cream cheese
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 dl mąki kokosowej
2 łyżki babki jajowatej zmielonej , fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)  
½ dl kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
1 dl zmielonych orzechów laskowych
100 g miękkiego masła niesolonego
50 g cream cheese
3 łyżki stewi lub sukrin

Posypka:
posiekane orzechy laskowe

Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w garnku. Ubij jaja ze stewią w dużej misce, wlej ciepłe masło, cream cheese i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto. Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce czyli mąkę, babką jajowata, kakao, proszek do pieczenia następnie połącz całość. Wypełniaj ciastem 3/4 papilotki. Piecz w 175 °C ok 15 - 20 minut. Niech ostygną. W między czasie zrób masę orzechową. Połącz wszystkie składniki na gładki krem. Rozłóż krem na muffinach i udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Basiu piękne i apetyczne muffiny :))) a połączenie orzeszków i czekolady= pychotka!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. cream cheese? chodzi o np. serek Philadelphia?

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj