Ciasto czekoladowe - Kärleksmums

Bardzo smaczne ciasto, mało słodkie, proste do zrobienia. Już jeden kawałek potrafi zasłodzić. Jest to dietetyczne ciasto nisko węglowodanowe. Cukier jest zastąpiony sukrin poczytaj tutaj, czyli 100% naturalnym i organicznym produktem, bazującym na erytrytolu, który występuje np w gruszkach, melonach, grzybach. Erytrytol jest środkiem słodzącym, o słodyczy rzędu 60 – 75% słodyczy sacharoz. Niskokaloryczny (0,2 kcal g), nie powoduje psucia zębów. Jest stosowany w lecznictwie. Przepis Ulriki Davidsson.


Składniki: (8 małych porcji) 1 dl= 100ml miarki z IKEI

50 g masła
50 g gorzkiej czekolady 70%
1 dl mąki migdałowej
½ dl mąki kokosowej
1 jajo
1 dl śmietany 36%

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady 70%
½ dl wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 175°C. Rozpuść masło w garnku i dodaj czekoladę w kawałkach. Dodaj mąkę migdałową i kokosową i sukrin. Ubij jajko i dolej śmietanę. Połącz wszystkie składniki. Wylej masę do formy 10 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15 minut, sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Jak ciasto ostygnie polej rozpuszczoną czekoladą ( w kąpieli wodnej, czyli na garnek z wrzącą wodą połóż talerz i na nim połóż kawałki czekolady pod wpływem temperatury powinna się roztopić) oraz posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce. Podawaj zimne ciasto. 


1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj