Szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Jeśli masz już dość gotowanych ziemniaków i purée, wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną (Potatisgratäng). Jest pyszna idealnie pasuje do mięs. Rozsmakuj się. Polecam. Przepis jest szwedzki, trochę zmodyfikowany przeze mnie. 



























Składniki: (8 porcji) 


15 ziemniaków
 1 cebula
3 dl = 300ml śmietany 36%
1 szklanka mleka lub więcej
 pieprz, sól

ser żółty


Obierz ziemniaki, pokrój w małe plasterki lub użyj robota kuchennego. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę.Posmaruj formę tłuszczem. Połóż połowę ziemniaków, posyp cebulą, przykryj kolejną warstwą ziemniaków. Posyp solą i pieprzem. Całość polej śmietaną i mlekiem. Ważne, żeby cała warstwa ziemniaków była przykryta. Posyp żółtym serem. Piecz w 200°C  ok 45- 50 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj