Muffiny sernikowe - LCHF

Małe, dobre mini serniczki. Mało słodkie. Idealne jak masz niespodziewanych gości, możesz je przygotować w 5 minut. Efekt wyśmienity. Bita śmietana oczywiście niesłodzona z orzeźwiającymi owocami leśnymi najlepiej mrożonymi, dopełnia smak. Dość niewiarygodne, ale najadłam się już 2 muffinami. Przepis autorstwa Cathrine Schück.





Składniki: (12 sztuk)
200 g naturalnego cream cheese lub philadelphia, ale nie light!
200 ml creme fraiche lub śmietany gęstej
2 duże lub 3 małe jaja
½ laski wanilii lub szczypta wanilii w proszku
bita śmietana, nie słodzona
owoce leśne najlepiej mrożone, jeśli nie ma jeszcze świeżych

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj philadelphię ze śmietaną. Dodaj jaja i wanilię. Delikatnie wymieszaj całość. Na blaszce ułóż małe papilotki i wlej do nich masę. Jeśli będą się rozlewać, włóż papilotki do specjalnej formy do muffinów. (Ja moje piekłam w tej formie, ale zajęło to więcej czasu). Piecz około 8 - 10 minut. Ważne, żeby się zarumieniły czasami trzeba dłużej piec. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną, ale takie mają być. Podawaj muffiny z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!





Przywołujemy wiosnę!!!

6 komentarzy:

  1. Witam,
    Czy można użyć śmietanki 30% lub 36% aby były bardziej słodkie? Konsystencja ciasta będzie wtedy bardziej rzadka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbaro podpowiedz prosze jak prawidlowo ubic smietane bez dodatku cukru.

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj