Pasztet wielkanocny z jajek i pieczarek

Prezentuję przepis na wielkanocny pasztet. Wypróbowany, smaczny. Przepis pochodzi od Piotra Kucharskiego. 



 
























Składniki:
300 g pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
1 pęczek szczypiorku, posiekanego
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 pęczek koperku, posiekany
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 bułka namoczona w mleku 
½ szklanki bułki tartej
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę podsmaż z masłem na patelni, aż do momentu gdy odparuje cała woda. Jajka na twardo wymieszaj z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną w mleku i bułką tartą. Dodaj roztrzepane surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę, dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godzinę.

Smacznego!



Wielkanocne pasztety

4 komentarze:

  1. Fajna taka lżejsza wersja pasztetu na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbuję, dziękuję, że mogę wykorzystać, aby Wielkanocny Stół 2014 był bardziej atrakcyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie się piecze;)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj