Pascha Wielkanocna

Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, która pochodzi z Rosji i Ukrainy. Przygotowuje się ją z twarogu, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Jest podawana tylko raz w roku na Wielkanoc. Kształt Paschy ma symbolizować grób Chrystusa. 

Od kilku lat właśnie ta Pascha gości na moim stole wielkanocnym. Jest wyśmienita i godna polecenia.






Składniki na paschę: 1dl=100ml
500 g twarogu kupionego lub domowej roboty
2 dl rodzynek
1 dl orzechów, moreli
2 dl śmietany 36%
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
mango do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do twarogu dodaj pokrojone w małą kostkę bakalie. Śmietanę ubij z cukrem. Połącz wszystkie składniki. Całość wyłóż na specjalną pieluchę na całą noc. Gotowe!

















Wielkanocne Smaki III

3 komentarze:

  1. abym dodała przepis do akcji musi być jej bannerek na blogu i zaznaczone, że zużyte jajka to 0 lub 1, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj