Dzień Wafla w Szwecji

Dzisiaj w Szwecji kolejny słodki dzień, zwany dniem wafla czyli våffeldagen. Tradycja ta jest mocno związana z obrządkami religijnymi. Zwiastowanie Najświętszej Marii Panny oznacza definitywny koniec zimy i daje początek wiośnie. Wiąże się to z rolniczą tradycją przygotowywania do nowych zadań w gospodarstwie. 
Ciekawe czy ten dzień i ilość zjedzonych wafli pomoże odejść zimie :)

Dzień Matki Boskiej (vårfrudagen) ma również bardzo słodką nazwę, a mianowicie dzień wafli (våffeldagen). Według niektórych wyjaśnień nazwa ta powstała przez dialektyczne wymawianie vårfrudagen jako vafferdagen. Tradycja jedzenia wafli (gofrów) 25 marca jest popularna do dziś. I nie ma się czemu dziwić, bo czy może być coś pyszniejszego niż gofry na śniadanie?
Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"







Składniki (około 10-12 sztuk) 1 dl=100ml

2 jaja
1 dl wody 
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
3 dl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g margaryny albo masła
2 dl śmietany 36%
olej do podlania

Sposób przygotowania:


Jaja, wodę, cukier, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj/zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopioną, ale już schłodzoną margarynę oraz ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Smaż w gofrownicy :) Podawaj z bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj