Kruche ciasteczka maślane

Ciastka są pyszne, kruchutkie i zadowolą każde podniebienie. Przepis dostałam od kuzynki.






 Zanim zechcesz je zrobić, zaopatrz się w pistolet do ciasteczek, bardzo pomocny.

Składniki: (na ok 100 szt)
400g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jaja
4 szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj na puszystą masę, później dodaj cukier puder i cukier waniliowy na końcu 
jajka. W osobnej miseczce połącz mąkę i proszek do pieczenia. Następnie połącz całość. Napełnij ciastem pistolet i strzelaj na wysmarowaną tłuszczem blachę. (nie używaj 
papieru do pieczenia!) Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz  w temperaturze 180° C na górnej półce ok 10 min. Uwaga: wszystko zależy od tego jaki masz piekarnik, czasem ciasteczka potrzebują więcej     czasu w piecu a czasem mniej. Należy je piec do uzyskania złotego koloru. Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Ale fajny patent z tym pistoletem do ciasteczek, nie widziałam jeszcze takiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić je bez używania pistoletu, przy pomocy foremek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc zawsze używam pistolet, więc nie umiem odpowiedzieć jak by się upiekły w foremkach. Spróbuj i daj znać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak by rozwałkować i wycisnąć foremką to może by też wyszły ciacha...

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne!robiłam foremkami:)dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. może i dobre ale z mąki pszennej!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaką mąką można zamienić w tym przepisie mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Jeśli zamienisz mąkę, to to już nie będą te same ciasteczka.

      Usuń
  8. Robiłam dziś te ciasteczka z użyciem pistoletu, jednak wielkim problemem było wystrzelenie porcji ciacha z pistoletu, nie za bardzo chciało wyjść. Jak Ty sobie z tym radzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, żeby blacha była mocno wysmarowana tłuszczem, wtedy się lepiej przylepiają. Powodzenia!

      Usuń
  9. wygladaja apetycznie ale tez HCHF zamiast LCHF...

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj