Tarta z kurczakiem i czerwoną papryką

Smaczny paj polecam każdemu!  Przepis pochodzi z książki "Härliga pajer" Kristiny Eriksson i Anny Clarén.
 













Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml patrz przelicznik kulinarny

Ciasto: 
1 ½ dl mąki pszennej
1 dl mąki grahamowej / żytniej
125 g margaryny
4 łyżki wody

Forma 26cm.

                                                                              Wkład: 
 1 cebula
2 ząbki czosnku
margaryna do smażenia
1 czerwona papryka
1 - 2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
Masa jajeczna: 
3 jajka
2 dl crème fraiche lub śmietany
1 dl mleka
 2 dl tartego sera
Sposób przygotowania:  

Włącz piekarnik na 200° C. Ciasto: pomieszaj margarynę, mąkę i po trochu dodawaj wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie wywałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min. 
 Wkład: pokrój cebulę, czosnek i usmaż na margarynie, pokrój paprykę i dorzuć do cebuli, zostaw na kilka minut.  Umyj kurczaka, pokrój w kawałki i usmaż na innej patelni. Następnie połącz z cebulą, papryką,dodaj przyprawy. 
Masa jajeczna:Włóż wkład do formy zalej polewką i piecz ok 30-40 min, aż się zarumieni. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Smakowita ta tarta.Dużo ciekawych przepisów.Jeszcze tutaj nie raz zajrzę. Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj