Faworki - karnawałowa przekąska!

Lubię faworki, ale zazwyczaj smażę je tylko raz w roku . Nie lubię zapachu smażonego oleju w domu, może dlatego :) Przepis pochodzi od mojej mamy :)


         




Składniki:
3 żółtka ( a z białek zrób bezy)
1½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany gęstej 18% lub jogurtu
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Połącz składniki. Miksuj ok 1 min w mikserze. Jeśli wolisz wyrabiaj ręcznie. Rozwałkuj ciasto. Pokrój w na pasy ok 4 cm i w środku zrób nacięcie. Wygnij ciasto najładniej jak umiesz :) Rozgrzej na patelni olej i smaż z dwóch stron, aż się zarumienią. Usmażone przekładaj na talerz, na którym znajduje się papierowy ręcznik do odsączenia. Posyp cukrem pudrem jak lekko wystygną. Smacznego!


1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj