Domowy makaron z kurczakiem i pieczarkami - LCHF

Zapraszam dziś na przepyszny domowy makaron. Pierwszy raz w życiu robiłam makaron, bez mąki. Jestem pod wrażeniem jego smaku. Wypróbujcie sami :) Przepis autorstwa Klary Desser.



Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml

4 jaja
125 g serka philadelphia
½ dl łupin babki jajowatej /fiberhusk ( szwedz.)
½ łyżeczki soli
500 g piersi z kurczaka
1 żółta cebula
200 g pieczarek
masło do smażenia
3 dl śmietany 30%
sól, pieprz
szczypior lub natka pietruszki
parmezan  
sałata

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 150° C. Ubij jaja, dodaj serek philadelphia, fiberhusk i sól. Ubij na gładkie ciasto, odstaw na parę minut i ubij ponownie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, przykryj kolejnym papierem lekko posmarowanym oliwą i wałkuj na cienki placek - patrz zdjęcia poniżej. Piecz razem z górnym papierem na środkowej półce piekarnika ok 10 minut. Po wyjęciu z pieca zdejmij papier i pokrój ciasto na cienkie paski jak tagliatelle. 


Umyj i pokrój kurczaka w cienkie paski. Obierz i pokrój cebulę i pieczarki. Następnie usmaż kurczaka, później dodaj cebulę i pieczarki. Dodaj śmietanę i zagotuj na małym ogniu. Dodaj sól i pieprz. Na talerz włóż makaron i dołóż kurczaka z pieczarkami i cebulą w sosie. Posiekaj szczypior lub natkę i posyp, dodaj parmezan. Podawaj z sałatą. Smacznego!

  

3 komentarze:

  1. fiberhusk ( szwedz.), psyllium seed husks (ang.) - po polsku to łupiny babki jajowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, super. Szukałam różnych zamienników makaronów i do tej pory próbowałam tylko shiratake, ale nieszczególnie mi przypadł do gustu. Ten musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj