Bakłażany nadziewane mięsem, pieczarkami i fetą - LCHF

Dzisiejsza propozycja  jest dla fanów bakłażanów. Ręka w górę kto lubi? Kiedyś nie przepadałam za tą rośliną, ale się przekonałam i bardzo polubiłam. Myślę, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Gruszki miłosne idealnie nadają się na kolację walentynkową, to afrodyzjaki :) Przepis autorstwa Klary Desser.



              Składniki: ( 4 porcje)
2 duże bakłażany
500 g mięsa mielonego
masło lub tłuszcz kokosowy
100 g pieczarek
100 g fety
sól, pieprz
50 g parmezanu
sałata
pomidory
Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200 °C. Przekrój wzdłuż gruszki miłosne. Wydrąż środek i pokrój na małe kawałki. Usmaż mięso na maśle. Pokrój pieczarki  i usmaż na maśle. Dodaj miąższ z bakłażana i smaż razem, do momentu, wyparowania wody. Przełóż pieczarki z miąższem do miski pokrusz fetę, dodaj mięso i wymieszaj wszystko. Wypełnij farszem gruszki miłosne, a na końcu posyp parmezanem. Piecz ok 20 minut. Gotowe! Podawaj z sałatą i pomidorami.




Walentynki 2013 - czym to się je?

5 komentarzy:

  1. Lubię faszerowane bakłażany i to bardzo. Troszkę inne daję składniki nadzienia, ale to Twoje też mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na to czekałam!!! :D 14 lutego będę próbować dotrzeć przez żołądek do serca ;)już mi ślinka leci na sam widok Twoich bakłażanów...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Farsz pyszny ale baklażany były twarde a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj