Zupa krem z soczewicy czerwonej

Tydzień temu po raz pierwszy użyłam mojego blendera, który dostałam na urodziny. Jestem zachwycona. Dotychczas wszystko przelewałam do miksera, ale to niepotrzebne zamieszanie i więcej naczyń do mycia. Polubiłam blender! Teraz będę szukać przepisów na zupy-kremy i po kolei będę je wypróbowywać a później wstawiać na bloga :)
Przepis pochodzi z jakieś gazety, nie pamiętam tytułu.




Składniki: 
200 g soczewicy czerwonej
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
sól, pieprz 
2 łyżki oleju 
pietruszka do dekoracji 



Sposób przygotowania: 

W garnku rozgrzej olej, cebulę pokrój w piórka wrzuć do garnka. Dodaj czosnek i podsmaż.
Wlej bulion, dodaj soczewicę, marchew pokrojoną w kostkę i pomidory. Gotuj, aż soczewica będzie al dente czyli lekko twarda około 20 - 25min. Zmiksuj blenderem i dodaj przyprawy do smaku. Możesz podawać z łyżką śmietany. ( ja ominęłam ten krok). Smacznego!

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa
 

4 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj