Zapiekanka z makaronem i parówkami

Danie proste w wykonaniu a jednocześnie smaczne. Zapewne spodoba się studentom :) 
Bo prawie każdy student posiada te produkty w domu. Mówię z własnego doświadczenia :) Można mrozić. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"









Składniki: (4 porcje)
2l wody
2 łyżeczki soli
400 ml makaronu najlepiej małe rurki
200 g szynki, kiełbasy, bekonu, parówek
1 cebula
1 łyżka margaryny lub oleju

Masa jajeczna:
2 jaja
300 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

ser żółty do posypania
Sposób przygotowania: 
Włącz piekarnik na 200 C. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wsyp ugotowany makaron do durszlaka i polej zimną wodą. Pokrój kiełbasę lub parówki, posiekaj cebulę i podsmaż na tłuszczu. Następnie pomieszaj makaron z kiełbasą i włóż do formy. Zrób masę jajeczną i zalej całość oraz posyp żółtym serem. Piecz na środkowej półce w piekarniku ok 30-40 min. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj