Tarta ze szpinakiem

Coś dla miłośników szpinaku :) Tarta jest bardzo smaczna, wypróbujcie sami! 
Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"










Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml

Ciasto: 
1 ½ dl mąki pszennej
1 dl mąki grahamowej
125 g margaryny
4 łyżki wody
Forma 26cm.

Masa jajeczna:
3 jajka
2 dl śmietany lub mleka
 1 ½ dl tartego sera
250 g zamrożonego szpinaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ pociętego szczypiorku (niekoniecznie)

Sposób przygotowania: 
Włącz piekarnik na 200° C. Zmiksuj margarynę, mąkę i po trochu dodawaj wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min. Wymieszaj jajka, śmietanę/ lub mleko ( ja używam mleka), dodaj ser, szczypiorek i przyprawy. Na końcu dodaj szpinak, już lekko rozmrożony i odsączony. Włóż masę szpinakową do formy i piecz w górnej części piekarnika ok 45 min, aż się zarumieni. Smacznego!






2 komentarze:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj