Tarta jabłkowo-śliwkowa

Nadszedł czas na tartę. Użyłam swojego musu jabłkowego, przyprawy przywiezione ze Sri Lanki od mojej mamy oraz śliwki. Całość posypałam cukrem pudrem po upieczeniu. 

Wyszło pyszne, od razu zjadłam 2 kawałki :)








Ciasto:
200 g masła 
100 g cukru
300 g mąki 
1 jajo


Wkład:  
 ½ kg śliwek średni słoik musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków 
cukier puder do posypania

 Sposób przygotowania:

Formę  wysmaruj margaryną. Pącz składniki, można również zmiksować. Włóż kulę do lodówki na  ½ godziny. Następnie wyłóż do formy 26 lub 28 cm. Piecz ciasto ok 25 min, ale tylko sam spód w 180°C. W między czasie w garnku podgrzej mus jabłkowy i dodaj cynamon i goździki. Na małej patelni podsmaż pokrojone w małe księżyce śliwki z odrobiną cukru. 
Na upieczony spód nałóż najpierw cały mus a na tym ułóż śliwki. Całość piecz w 180°C  ok 20 min. Wszystko zależy jaki masz piekarnik. Czasami potrzeba więcej minut a czasem mniej. Po wyjęciu z pieca posyp cukrem pudrem. Smacznego!   


 

1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj