Risotto

Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam miłośnikom ryżu. Risotto można mrozić,  po odmrożeniu jest tak samo smaczne. Przepis dostałam od koleżanki.

























Składniki: (4 porcje)

1 szklanka ryżu sypkiego, suchego, nie gotowanego!
1 kostka rosołu wołowego
3 łyżki oleju
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1 filet z piersi kurczaka
2 łyżeczki masła lub oleju
2 szklanki wody
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
przyprawy: pieprz, sól, oregano
   
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę i czosnek później podsmaż na oliwie w dużym garnku. Dodaj wypłukany i osuszony ryż (nie gotowany!). Dodaj 2 szklanki wody + kostkę rosołową oraz pieprz. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski dodaj przyprawy jakie lubisz np do kurczaka i odstawić na kilka minut. Mięso usmaż na maśle lub oleju i dodaj do ryżu, ale dopiero kiedy woda zostanie        całkowicie wchłonięta przez ryż. Dodaj koncentrat pomidorowy + kukurydzę i groszek. Przypraw do smaku. Potrawę włóż do nasmarowanego naczynia żaroodpornego posyp serem żółtym i natką pietruszki ( ja nie dodałam pietruszki). Piecz w temperaturze 180° C ok 40-45 min. Smacznego! P.S. Dajcie znać jak Wam wyszło.







Nakarm Zamrażarkę

2 komentarze:

  1. Znakomity pomysl z tym mrozeniem! Mozna podzielic na porcje i danie na szybko gotowe! :) Cos bardzo dla mnie!

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji.
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto pierwsza klasa i beż ryżu sypkiego można sobie poradzić :) polecam ze szklaneczką białego wina.

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj