Pizza prosto z Włoch

Przepis na tę pizzę dostałam od znajomego, który pracował we Włoszech w pizzerii. Jest pyszna, choć dość pracochłonna. Ale spróbujcie naprawdę warto! Robię ją regularnie od 4 lat i zawsze wyśmienicie smakuje.







Składniki:
1 kg mąki
20 g drożdży świeżych
 około 500 ml mleka (czasem mniej)
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka oliwy
koncentrat pomidorowy

Sos do pizzy:
1 puszka pomidorów - zmiksuj, dodaj cukier, sól, oregano - wszystko do smaku.
Dodatki:
pieczarki 
cebula
papryka czerwona, żółta
szynka
kurczak lub tuńczyk
na co macie ochotę 
ser żółty do posypania
oregano na gotową pizzę, jeśli lubisz

Sposób przygotowania:

Drożdże podgrzej w mleku do 45°C. (Użyj połowę mleka, resztę zostaw na później). Do miski wsyp większość mąki i w środku zrób mały otworek i wlej mleko z drożdżami.  Pomieszaj. Dalej dodaj kolejno cukier, jaja, sól, oliwę i wymieszaj. Dodaj resztę mąki i mleko, ale dolewaj powoli i ugniataj ciasto. (czasem daję mniej mleka a czasem 500ml, zależy od mąki). Bądź czujna/y. Wyrób dobrze ciasto.

Jak ciasto będzie już miało konsystencję plasteliny, odstaw kulę do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól mu podwoić swoją objętość. (ja stawiam przy kaloryferze, bo drożdże muszą mieć ciepło). Po około godzinie, odgazuj ciasto, uderzając pięścią i pozwól dalej rosnąć. Powtarzamy tą czynność co godzinę. Ciasto powinno rosnąć ok 3 godz i być odgazowane 3 razy!

W między czasie usmaż pieczarki na maśle, potem usmaż cebulę. Jeśli masz ochotę z mięsem też usmaż przed położeniem na pizzę. Wszystko według uznania.

Po 3 godzinach podziel ciasto na 5 lub 6 części ( w zależności jak duże pizze lubisz) i każdy     kawałek rozwałkuj na blaszce poprzednio posmarowanej olejem. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Każdy kawałek pizzy posmaruj  ręką koncentratem pomidorowym po całości, na to połóż pieczarki, cebulę, szynkę, paprykę i posyp żółtym serem. Pizzę włóż do nagrzanego piekarnika do 250° C  na górną półkę. Piecz ok 5-7 minut, aż się zarumieni. (Nie przerażaj się, tak wysoką temperaturą, taka ma być). Pizzę podawaj z sosem pomidorowym. Lub jeśli chcesz możesz polać sosem spód przed upieczeniem. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj