Szwedzkie bułeczki szafranowe - Lussekatter

Te bułeczki są pyszne. Mogłabym je jeść codziennie :) Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Powrót do dzieciństwa... Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"












Składniki: ( 30-40 bułek) 1 dl = 100 ml Patrz przelicznik kulinarny
50g drożdży   
150-200g margaryny lub masła 
5 dl mleka  
1g szafranu
½ łyżeczki soli
1½ -2dl cukru    
1 jajo         
około 15 dl mąki


Do posmarowania: 1 jajo
Do dekoracji:   rodzynki


      Sposób przygotowania:
      Podgrzej mleko w garnku do 37°C. Rozkrusz drożdże w misce i zalej je ciepłym mlekiem. Następnie dodaj margarynę o temperaturze pokojowej, pokrojoną na małe kawałki. Wsyp szafran, sól, cukier, jajo i większość mąki. (szafran musi mieć konsystencję pyłu, warto użyć moździerza z odrobiną cukru) Wyrabiaj ciasto, można użyć robota kuchennego.Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Posyp mąką ciasto i przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na ok 30-40min. 

    Następnie posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część zroluj a następnie pokrój na kawałki i dopiero zawijaj jak na poniższym zdjęciu. Ma być około 30-40 bułek. (u mnie na zdjęciu są 2 miski, bo robiłam z podwójnej porcji). 

      Posmaruj blachę margaryną i układaj bułeczki obok siebie, ale ważne żeby się nie dotykały. Przykryj bułeczki ściereczką bawełnianą i zostaw na kolejne 20-40 min. Po wyrośnięciu wciśnij w każdą bułkę rodzynki i posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce piekarnika  w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. (Zależy od mocy piekarnika). Zerkaj od czasu do czasu :) Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!



    
   

1 komentarz:

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj