Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar

Uwielbiam te bułki i dość często je piekę. Zawsze mam zamrożone na "czarną godzinę". Jak zapasy się wyczerpują to albo piekę świeże albo kupuję gotowe :) Idealna przekąska do kawy.
Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten". W Szwecji "Dzień Kanelbullar" przypada na 4 października, obchodzony jest od 1999 roku.









Składniki: ( ok 48 bułek) 1 dl = 100ml
5 dl mleka
100g margaryny albo masła
50 g drożdży
½ łyżeczki soli
1-1½ dl cukru
2 łyżeczki kardamonu
13-14 dl mąki
Składniki na nadzienie:
masło
cynamon 
cukier
Do posmarowania:
1 jajo i cukier perłowy do posypania


Sposób przygotowania: 


Podgrzej mleko w garnku do 37° C i dołóż masło o temperaturze pokojowej. Rozkrusz drożdże w misce, zalej podgrzanym mlekiem. Dodaj sól, cukier, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto i dodawaj resztę mąki powoli. Zostaw trochę mąki na później. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posyp mąką ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Zostaw na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrabiaj chwilę ciasto w misce i połóż na blacie posypanym mąką. Ugniataj tak długo, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąty i rozsmaruj na nich masło, posyp cukrem i  cynamonem. 

Ilustracja pochodzi z " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Zwiń każdy kawałek ciasta w rulon i pokrój na 2-3cm kawałki. Powinno wyjść około 12 sztuk z 1 części ciasta. Włóż do papierowych foremek.

Ilustracja pochodzi z " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"


Przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól im wyrosnąć ok 30 min. Później posmaruj jajkiem i posyp cukrem perłowym. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. Zależy od mocy piekarnika. Zerkaj od czasu do czasu :) Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!





15 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za ten przepis!!!! Nie da się opisać smaku tych bułeczek. Przepyszne to za mało powiedziane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie mi miło :) Ja również uwielbiam je, mogłabym je jeść codziennie, gdybym tylko mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile cukru/mąki to dl jest w takim razie 100 ml a waga 100 gram

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. cholera, :) to jak to czyli 0,5 litra mleka i 14 dkg maki? wyszło mi byle co :) i dodałam ponad pół kilo mąki :) i wyszły pyszne. Może coś pokeciłam albo słaba jestem z matematyki :)

      Usuń
    2. Moje proporcje są zawsze takie same i nie mam problemów. Także nie rozumiem, dlaczego Twoje ciasto nie wyszło od początku. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. A w Polsce można kupić taki cukier do posypania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem, ale myślę, że powinien być gdzieś :) Powodzenia w szukaniu :)

      Usuń
    2. Tak, poszukaj w hipermarketach :)

      Usuń
  6. Kiedy można je włożyć do zamrażarki? Upieczone czy może zaraz po uformowaniu i wyrośnięciu?

    OdpowiedzUsuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj