Grochówka szwedzka - Gul ärtsoppa

Grochówka z boczkiem i naleśnikami na deser jest w tradycji szwedzkiej od wieków. Ma korzenie katolickie. Miała być solidnym pożywieniem w czwartki przed piątkowym postem. W wojsku nadal jedzą grochówę i naleśniki w czwartki. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"




 Składniki: (6-8 porcji)
500 g żółtego grochu 
(groch zamocz na 10-12 godzin w zimnej wodzie z solą, następnie wylej tą wodę)
2l wody
1 łyżeczka soli
2 cebule
300 g boczku
1 łyżeczka  majeranku 
1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Wlej wodę i wsyp groch do dużego garnka, dodaj sól. Dodaj obrane cebule pokrojone w ćwiartki + boczek. Gotuj pod przykryciem ok 1 godzinę. Usuń ewentualne skorupy grochu, które wypłynęły podczas gotowania. Spróbuj czy boczek jest gotowy, jeśli tak to go wyjmij z zupy, a resztę gotuj jeszcze kolejne 30 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj wrzątku. Przypraw wedle uznania i posmakuj. Pokrój mięso w kostki i włóż z powrotem do zupy. Powodzenia!

Zimowe szaleństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj