Brownie - ciasto czekoladowe

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na brownie. Miesiąc temu upiekłam pierwszy raz i smakowało wyśmienite. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszła jedna duża blacha. Ciasto jest miękkie i bardzo czekoladowe. Chyba będzie moim ulubionym ;) Przepis pochodzi od rodziny męża ze Sztokholmu.





Składniki: ( 24 kawałki)  1 dl = 100 ml

100 g orzechów laskowych
150 g masła albo margaryny
5 łyżek kakao (¾ dl)
3 jaja
3 dl cukru
2 ½ dl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady 
Sposób przygotowania:

Posmaruj blachę o wymiarach 20 x 35cm margaryną i posyp mąką. Zmiksuj orzechy. Rozpuść tłuszcz i dodaj kakao, mieszaj aż będzie gładka masa. Włącz piekarnik na 150° C. Ubij jaja z cukrem. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Do ubitych jaj dodaj masę kakaową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodaj orzechy i wszystko wymieszaj. Wylej masę na blachę i piecz na najniższej półce ok 30-35min. Jak ciasto lekko wystygnie zalej je gorącą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pokrój ciasto na kwadratowe kawałki. P.S. Dajcie znać jak Wam wyszło :)    


Przed upieczeniem
Po upieczeniu
Polane czekoladą, która jeszcze nie zastygła


8 komentarzy:

  1. ja chce sprobowac to upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło. W smaku cudowne ale konsystencja przed pieczeniem była bardzo bardzo gęsta. Musiałam coś poknocic że składnikami. Czy nie da się dopisać składników w gramach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zajrzyj do przelicznika kulinarnego :) Pozdrawiam :)

      Przelicznik kulinarny
      Na blogu "Barbary Marii w kuchni":

      1 szklanka ma zawsze 250 ml
      1 dl = decylitr ma zawsze 100 ml
      1 łyżka = 15 ml
      1 łyżeczka = 5 ml

      1 dl cukru = 90 g
      1 dl mąki = 60 g

      Usuń
    2. Dziękuję. Jutro robię jeszcze raz. Dużo cukru...aż 270 gramm. A czy można bez orzechów? Mam alergika w rodzinie?

      Usuń
    3. Tak, cukru dużo, to ciasto jest wyjątkowo słodkie. Można bez orzechów, ale wtedy ciasto będzie bardziej zbite. Powodzenia :)

      Usuń
    4. zamiastcukru polecam erytrytol, bedzie mniej kaloryczne a równie słodkie:-)

      Usuń
    5. Za drugim razem udało się.Bardzo fajne ciasto. Trochę zmodyfikowalam przepis i zamiast polać ciasto czekoladą rozpuściła razem z tłuszczem i dodałam do masy.

      Usuń

Miło będzie jeśli podasz swoje imię, zostawiając komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj